Prezračevalni sistemi

ZNIŽANJE STROŠKOV OGREVANJA

VISOK TOPLOTNI IZKORISTEK

STALNO DOVAJANJE SVEŽEGA ZRAKA

Zakaj izbrati prezračevalni sistem

Zakaj prezračevati

Glede na današnje standarde in predpise postajajo novogradnje vse bolj toplotno izolirane in s tem praktično zračno skoraj povem zaprte. Pri starejših objektih je bilo v izolaciji in v raznih režah še nekaj odprtin v ovoju stavbe in je tako prihajalo do zračenja skozi te odprtine. Pri novogradnjah pa tega ni več. Tudi pri sanaciji objektov se le-te izvedejo tako temeljito, da ovoj stavbe skoraj povsem zrakotesen.

Pri prezračevanju moramo iz prostorov odvajati: odvečno vlago, razne vonjave in druge škodljive snovi (topila, laki,..) predvsem pa izdihani CO2, dovajamo pa svež zunanji zrak bogat s kisikom.

Edina rešitev za doseganje ustrezne kvalitete zraka v prostorih je torej prezračevanje. Prezračevanje pa je lahko z odpiranjem oken in vrat ali pa z uporabo prezračevalnih naprav.

Pri prezračevanju z odpiranjem oken je potrebno to izvajati dovolj pogosto in za minimalen čas, hkrati pa s tem pri prezračevanju izgubimo tudi vso toploto. V praksi s tem načinom v nobenem primeru ne dosežemo ustrezne kvalitete zraka v prostorih.

Edina učinkovita in varčna rešitev je kontrolirano  prezračevanje z vgrajeno prezračevalno napravo z vračanjem odpadne toplote. Prezračevalna naprava dovaja svež zrak in odvaja izrabljen zrak. Izrabljen zrak v prezračevalni napravi prehaja skozi toplotni izmenjevalec in pri tem odda večino toplote svežemu zraku. Zrak se pri tem ne meša.

Zakaj je prezračevalna naprava prava izbira

 • Ker lahko z prezračevalno napravo v vsakem trenutku dosežete kvaliteten zrak v vseh prostorih
 • Ker je toplotni izkoristek prezračevalne naprave preko 90%
 • Ker si s tem znižate stroške ogrevanja za 30 do 40% v primerjavi z prezračevanjem z odpiranjem oken
 • Ker prezračevalna naprava omogoča dovajanje svežega zraka v bivalne prostore tudi ponči, ko nebi izvajali odpiranja oken. Po meritvah je kvaliteta zraka v spalnih prostorih, brez prezračevanja, že okrog 1 ure zjutraj pod mejo zdravega zraka. Se pravi nivo izdihanega CO2 preseže zgornji nivo za zdravo bivanje, kar pomeni, da se slabše naspite, zjutraj pa lahko čutite tudi glavobol.
 • Enostavno upravljanje
 • Možna izbira delovanja po vnaprej nastavljenem urniku
 • Tiho delovanje pri ustrezno izvedenem sistemu

Pridobite brezplačno ponudbo za izvedbo prezračevalnega sistema v vašem domu.

Kontaktirajte nas in pripravili vam bomo popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo.

Postopek od ideje do izvedbe

Ko se odločite za vgradnjo toplotne črpalke imate 2 možnosti:

 • Poiščete izvajalca, ki vam lahko strokovno svetuje, pripravi ponudbo, naredi kompletno izvedbo in pripravi vso dokumentacijo za pridobitev subvencije
 • Predhodno pridobite čimveč informacij in že sami izberete ustrezno prezračevalno napravo ter nato izberete izvajalca. V nadaljevanju vam posredujemo vse informacije za čim lažjo izbiro prezračevalne naprave.

Izbira ustrezne prezračevalne naprave za stanovanjske prostore

1) Odločite se ali boste vgradili centralno ali lokalno prezračevalno napravo. Če gre za novogradnjo potem je centralna prezračevalna naprava najboljša odločitev.
2) Izračunajte si potrebno moč prezračevalne naprave.

 • Vsaka oseba potrebuje vsaj 15 m3/h svežega zraka (enako velja za domače živali)
 • Na vsake 2 uri je potrebno zamenjati celotno količino zraka v hiši oz. ½ v 1 uri. Če ima hiša npr 200 m2 bivalne površine in višino prostorov 2,5 m potem je to 500 m3 volumna, kar pomeni, da rabimo v eni uri zamenjat 250 m3 zraka. Izberemo torej rekuperator, ki to omogoča
 • Pri izbiri moči prezračevalne naprave (rekuperatorja) izberemo prvo močnejšo napravo, saj bo lahko le-ta z nižjimi obrati ventilatorjev dovajala dovolj zraka v prostore. S tem dosežemo večjo učinkovitost in tišje delovanje

3) Zrak dovajamo v bivalne prostore (spalnice, sobe, kabineti, dnevna soba) odvajamo pa iz spremljajočih prostorov ( WC, kopalnica, kuhinja, utiliti…)
4) Po izvedbi vložite dokumentacijo za pridobitev subvencije na EKOSKLADU

Višina subvencije in strošek investicije

Za  vse prezračevalne  naprave so na voljo subvencije v višini od 20 % investicije in sicer:

1) Za centralne prezračevalne naprave:

 • 20 % investicije oz.
 • 2000 € na investicijo (kar je manj)

2) Za Lokalne prezračevalne naprave:

 • 20 % investicije oz.
 • 300 € po lokalni napravi (kar je manj)

Podrobne pogoje o višinah subvencije in o ostalih pogojih najdete na strani: www.ekosklad.si

Strošek investicije

Strošek investicije je odvisen o naslednjih dejavnikov:

 • Od moči (max. pretoka) naprave
 • Od velikosti objekta
 • Od proizvajalca prezračevalne naprave
 • Od zahtevnosti vgradnje
 • Od seštevka vseh ostalih potrebnih instalacijskih del in instalacijskega materiala

Cena kompletne investicije prezračevalne naprave je:

 • Za centralne prezračevalne naprave od 6000 € naprej
 • Za lokalne prezračevalne naprave od 500 € naprej po napravi

Svetujem vam:

EKOFRANK d.o.o. – mag. Franc Pesjak uni. dipl. inž.

20 let izkušenj v branži toplotnih črpalk, hladilne tehnike in prezračevanja. Na začetku preko Gorenja in Termo-tehnike, zadnja leta pa preko lastne firme. Ves ta čas se ukvarjam s svetovanjem in prodajo obnovljivih virov energije. In to prvenstveno na področju toplotnih črpalk za stanovanjske in poslovne potrebe. Na področju hlajenja pripravljam ekonomične rešitve z izkoriščanjem odpadne toplote in sicer, povsod, kjer je to možno in ekonomsko sprejemljivo. Zadnja leta povezujem rešitve ogrevanja, hlajenja in prezračevanja tudi s sistemi za samooskrbo z električno energijo in pa s sistemi za celovito upravljanje vseh sistemov v hiši in poslovnih objektih. S svojim delom  prinašam inovativne in varčne rešitve do monterjev, projektantov in končnih potrošnikov.

 • Ves čas sem se ukvarjal s svetovanjem in izobraževanjem monterjev in projektantov, preko številnih marketinških gradiv in strokovnih člankov pa sem prinašal novosti s področja toplotnih črpalk tudi končnim potrošnikom
 • Na področju prodaje sem sodeloval s partnerji po Sloveniji in celi Evropi in tako pridobil številne informacije o uporabi obnovljivih virov v različnih državah
 • Zadnja leta pa preko lastne firme še naprej nudim tehnično in komercialno pomoč številnim monterjem in projektantom po Sloveniji. In to na osnovi tehnologije in številnih izvedb toplotnih črpalk nemškega proizvajalca DIMPLEX. Kateri ima več kot 40-letne izkušnje na tem področju. Te in tudi  druge toplotne črpalke pa po potrebi povezujem z drugimi sistemi obnovljivih virov in logičnega upravljanja hiš ter poslovnih objektov.

Pridobite več informacij v zvezi s prezračevalnimi sistemi.

Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja

Centralne prezračevalne naprave

Centralne prezračevalne naprave omogočajo prezračevanje celotnega objekta s samo eno napravo ob hkratnem izkoriščanju odpadne toplote. Prezračevalna naprava se namesti v prostor (kotlovnica, garaža klet, utiliti,…) od koder je narejen centralni razvod do vseh ostalih prostorov, hkrati pa je možno do nje pripeljati zunanji dovod in odvod zraka. Zrak dovajamo v bivalne prostore (soba, spalnica, dnevna soba, kabinet,…)  odvajamo pa ga iz pomožnih prostorov (WC, kopalnica, utiliti, pralnica, kotlovnica,…). Svež zunanji – dovedeni zrak torej izpodriva iztrošen zrak, kateri se odvaja preko pomožnih prostorov.

Modeli centralnih prezračevalnih naprav:

ZL 300 VF   in  ZL 400VF

Stenski prezračevalni napravi ZL 300 VF in ZL 400 VF sta namenjeni centralnemu prezračevanju stanovanj z bivalno površino do  220 oz. 320 m2.

Prezračevalna naprava z izkoriščanjem odpadne toplote omogoča kontrolirano prezračevanje stanovanjskih prostorov s centralnim prezračevalnim kanalskim razvodom. Učinkovita EC ventilatorja s tremi stopnjami prezračevanja, posamezne stopnje so individualno nastavljive. Toplota se izloča iz odpadnega zraka s pomočjo vgrajenega križnega protitočnega izmenjevalca.  Avtomatska zaščita proti zamrzovanju izmenjevalca. Varnostni izklop naprave v primeru napake s pomočjo avtodiagnostičnega sistema. Vgrajena je tudi kaminska funkcija, tako da pride do avtomatskega izklopa v primeru, ko bi prišlo do podtlaka v prostorih ali v primeru, ko bi lahko prišlo do podhladitve neogrevanih prostorov.

Avtomatska funkcija by-pass lopute za poletno delovanje, kjer lahko nastavimo želeno temperature vstopnega zraka, pri kateri se vklopi avtomatsko dovajanje zunanjega hladnejšega zraka (mimo toplotnega izmenjevalca).

Možna dogradnja senzorja kvalitete zraka (CO2) ali senzorja vlage. Pri tem se glede na kvaliteto zraka, pretok zraka avtomatsko prilagaja potrebam.

LCD upravljalnik na sami enoti z realno uro in z možnostjo nastavitve tedenskih urnikov. Možnost nastavitve do 9 različnih dnevnih programov (stopenj delovanja ventilatorja ali avtomatsko delovanje) za vsak dan. Upravljalnik je možno prestaviti na drugo mesto z žično povezavo, ali pa lahko uporabimo dodatni upravljalnik z radijskim vodenjem. Za zunanje upravljanje pa so na voljo dudi dodatni digitalni in analogni vhodi/izhodi. Na displeju je tudi prikaz potrebe po menjavi filtra, katerega nastavimo na čas med 2-ma in 6-timi meseci.

Menjava filtrov je možna brez orodja. Revizijska vratca spredaj so plastična v svetlo sivi barvi.  Zračni priključki na gornji strani naprave so premera 4 x DN 160. Montaža je predvidena za na steno s pomočjo priloženih stenskih nosilcev. Na dnu naprave pa se nahaja priključek kondenzata.

Tehnične lastnosti:

 • Kovinsko ohišje bele barve RAL 9010
 • Notranje ohišje iz EPP – velika zvočna in toplotna izolativnost
 • Velikopovršinski ploščni toplotni izmenjevalec omogoča doseganje velikih izkoristkov
 • Enostaven dostop za vzdrževanje in menjavo filtrov – dostop brez orodja
 • Dva energijsko varčna EC ventilatorja z visoko zmogljivostjo in nizko šumnostjo
 • Serijsko vgrajeni F5 filtri za dovod in odvod zraka + za bypass
 • Avtomatska motorna bypass loputa omogoča nočno pohlajevanje v poletnem času
 • Upravljanje preko digitalnega displeja vgrajenega neposredno na prezračevalni napravi
 • Možnost prestavitve digitalnega displeja na drugo mesto
 • Entalpijski filter – opcija, ki se lahko vgradi naknadno

Pridobite brezplačno ponudbo za postavitev centralne prezračevalne naprave.

Kontaktirajte nas in pripravili vam bomo popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo.

Lokalne prezračevalne naprave

Lokalne prezračevalne naprave so namenjene prezračevanju posameznih prostorov. So uporabne predvsem pri obstoječih objektih, kjer je razpeljava cevi za dovod in odvod zraka  centralnega prezračevalnega sistema zelo zahtevna saj so pri tem potrebni tudi določeni gradbeni posegi.

Poznamo 3 vrste lokalnih prezračevalnih naprav in sicer:

 • Enocevne z hkratnim dovodom in odvodom zraka – ki imajo vgrajen ploščni toplotni izmenjevalec
 • Dvocevne z hkratnim dovodom in odvodom zraka – ki imajo vgrajen ploščni toplotni izmenjevalec – cevi za dovod in odvod zraka so nekoliko razmaknjene
 • Enocevne prezračevalne naprave s keramičnim izmenjevalcem, kjer se zrak izmenično dovaja in odvaja iz prostora – pri teh izvedbah je smiselno, da so vgrajene vsaj 2 napravi, ki delujejo sinhronizirano (ena dovaja zrak, druga pa takrat odvaja iztrošen zrak, po 70 do 90 sekundah pa se tok zraka obrne)

Lokalna prezračevalna naprava DL 50 W…

Lokalna prezračevalna naprava DL 50W  je namenjena za prezračevanje enega ali dveh prostorov skupnega volumna do 40 m2. Lokalna prezračevalna naprava z izkoriščanjem odpadne toplote omogoča kontrolirano prezračevanje posameznih prostorov.

Prezračevalna naprava je še posebej uporabna v primerih obnove stanovanjskih objektov, saj ni potreben razvod zračnih kanalov preko vseh prostorov kot pri centralnem prezračevalnem sistemu. Vgradnja se izvede torej brez zračnih kanalov samo skozi odprtino v zunanji steni. Naprava ima vgrajena dva zelo tiha in visokoučinkovita EC ventilatorja. Izrabljen in vlažen zrak se odvaja v okolico, svež zrak pa se pri tem dovaja v prostor brez mešanja. Izstopni zrak odda toploto, preko križnega toplotnega izmenjevalca, vstopnemu zraku, ki se pri tem segreje. Protizamrzovalna funkcija z regulacijo odtaljevanja ščiti toplotni izmenjevalec pred zamrznitvijo pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Odtok kondenzata se izvaja preko zunanje maske in odkapne cevke na njej. Da kondenzat ne kaplja po steni se pod masko lahko namesti še priložena odkapna letev.

Notranja maska pa je izvedena v lepem designu in je bele barve. Na njej je upravljalna enota z displejem. Prikazuje pa način delovanja, alarm za menjavo filtra in morebitne napake pri delovanju. Maska je enostavno snemljiva brez potrebnega orodja. Pod njo pa se nahajata pralna filtra za dovodni in odvodni zrak.

Za vgradnjo v steno je potreben zidni vložek z zunanjo masko.

 • Maksimalen pretok zraka : 55 m3/h
 • Izkoristek naprave 87 %
 • Ohišje je iz EPP zunanja in notranja maska pa iz ABS-a
 • Vgrajena varčna EC ventilatorja s sočasnim dovodom in odvodom zraka
 • Avtomatske zaporne lopute za odvod in odvod zraka, ki se zaprejo ob izklopu prezračevalne naprave
 • Visokoučinkovita filtra F7
 • Upravljanje neposredno na enoti ali opcijsko preko stenskega upravljalnika
 • Zidni vložek: kvadratne ali okrogle oblike
 • Okrogel zidni vložek je teleskopski za zidove debeline od 32 do 53 cm. Rabimo zidno odprtino fi 32 cm
 • Kvadraten zidni vložek je primeren za stene debeline od 35 do 48 cm. S pomočjo dodatnega vložka pa ga lahko podaljšamo do 64 cm. Slednji se lahko po potrebi poljubno skrajša. V zidu potrebujemo odprtino 33 x 33 cm

Izvedbe lokalnih prezračevalnih naprav

Pridobite brezplačno ponudbo za postavitev lokalne prezračevalne naprave.

Kontaktirajte nas in pripravili vam bomo popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo.

Lokalna prezračevalna naprava VL 100 EU5-E

Prezračevalna naprava (rekuperator) VL-100EU5-E je odlična izbira tako za dobro izolirane hiše, kot za hiše, ki se renovirajo. Rekuperator v prostor dovaja svež zrak, iz prostora pa odvaja iztrošen zrak in pri tem vrne v prostor do 80% toplote. S tem omogoča varčevanje z energijo in zdravo bivanje. Prezračevalna naprava je primerna za prostore do 80 m2. Samo delovanje pa je tiho in ekonomično.

Vgradnja je hitra in enostavna, saj potrebujemo skozi zunanjo steno samo 2 odprtini premera 85 mm in električni dovod. Gre torej za 2-cevno izvedbo, kjer po eni cevi dovajamo vež zrak, kateri se pri vstopu v prostor segreva pri prehodu skozi križni toplotni izmenjevalec, po drugi cevi pa izstopa iztrošen zrak, kateri pri tem odda toploto vstopajočemu zraku.

Lastnosti:

 • Belo sijoče ohišje iz kvalitetnega ABS materiala
 • Kompaktna oblika z izgledom kot klimatska naprava
 • Enostavna vgradnja s priloženimi cevmi in rozetami za dovod in odvod zraka
 • Možnost izbire dveh hitrosti delovanja
 • Za stene debeline do 55 cm
 • Visoka učinkovitost
 • Nizka investicija + subvencija EKOSKLADA
 • Nizki stroški obratovanja
 • Nastavljiva loputa za izpih zraka

Elementi centralnih prezračevalnih naprav

Za centralne prezračevalne naprave potrebujemo kompleten razvod za dovod in odvod zraka. Za pretok zraka uporabljamo plastične  cevi, ki so znotraj  gladke in antistatične. Poleg teh cevi pa potrebujemo še ostale elemente za povezavo: razdelilne komore, dovodne komore, zračne ventile ter ostale povezovalne elemente.

Ti elementi so lahko iz plastike ali pa iz nerjavne pločevine (INOX)

Prezračevalni elementi po meri – za enostavno delo in elegantno izvedbo

Inox elementi omogočajo enostavno  prilagajanje dejanskim potrebam na terenu. Poleg serijskih elementov, ki so prikazani spodaj so na voljo skoraj vse oblike prilagojenih razdelilcev in komor. Komore so na voljo s cevnimi priključki v različnih smereh, kot tudi v različnih širinah oz. dolžinah glede na možnosti vgradnje. Cevni priključki so tako prilagojeni poteku prezračevalnih cevi, s čimer odpade prepletanje teh cevi, kot smo velikokrat priča v primerih klasičnih razdelilcev  Pri komorah pa so poleg serijskih in raztegljivih izvedb na voljo tudi izvedbe z točnimi dolžinami cevnih priključkov, s čimer odpade rezanje le-teh na terenu.

Prezračevalni elementi – INOX

Patentirana izvedba razdelilnih komor z integriranim dušilcem zvoka – izvedba SUPER SILENCE. Zniža  hrup prezračevalne naprave do 4 dB. Razdelilec priključimo takoj za prezračevalno napravo, kar pomeni, da cel sistem zavzame bistveno manj prostora. Po drugi strani pa povzroča minimalen padec tlaka in enakomerno porazdeli količino zraka na vseh dovodih oz. odvodih zraka.

Plastični prezračevalni elementi, cevi in ostali povezovalni elementi

Pridobite brezplačno ponudbo za nakup in vgradnjo prezračevalnega sistema. Izpolnite obrazec in nam zaupajte vaše želje.

  Ime in Priimek*

  Ulica in hišna številka*

  Kraj in poštna številka*

  Vaš e-mail *

  Telefon*  Centralno prezračevanje

  Skupna površina prostorov, ki jih želite prezračevati (m2):
  Višina prostorov, ki jih želite prezračevati:(m):

  Lokalno prezračevanje

  Število prostorov, ki jih želite prezračevati:
  Površina najmanjšega prostora (m2):
  Površina največjega prostora (m2):

  K povpraševanju priložite tloris ali skico prostorov !

  Tukaj lahko naložite prilogo (tlorise, skice):

  Rok za izvedbo

  Vaša dodatna pojasnila


  Strinjam se s splošnimi pogoji* Najlepša hvala za zaupanje.